Nieuw bij THAR én in de markt

Code 95 cursussen speciaal voor bus- en touringcarchauffeurs

Met deze nieuwe cursussen speelt THAR in op de vraag uit de markt. Meerdere bus- en touringcar bedrijven gaven aan dat er voor buschauffeurs geen passende Code 95 nascholing bestaat. Daar moest iets aan veranderen!

Code 95 cursussen voor bus- en touringcarchauffeurs:

Er komt meer

Samen met Kupers Touringcars, Jacobs Travel, Ghielen en TCR werken we aan nog meer Code 95 nascholing. Zodat ook buschauffeurs aansluiting vinden op praktijksituaties tijdens de verplicht nascholing. Voor dit jaar staan deze blended cursussen op de planning:

U32-2 Touringcar chauffeur basis 

U23-1 Digitale tachograaf

U45-3 Actualisering kennis vakbekwaamheid

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden 

U21-1 EHBO onderweg

Code 95 nascholing voor buschauffeurs

Lees alles over Code 95 voor bus- en touringcarchauffeurs

Op deze pagina

Wanneer je beroepsmatig gebruikmaakt van je C1(E), C(E), D1(E) of D(E) rijbewijs heb je Code 95 nodig. 

Ook beroepschauffeurs die rijden met een bus of touringcar moeten aan deze verplichting voldoen. Daarom zijn er speciaal voor deze doelgroep Code 95 cursussen ontwikkeld die aansluiten op het rijden met een bus of touringcar. En het omgaan met bagage en passagiers. 

Op deze pagina gebruiken we buschauffeurs wanneer we spreken over bus- en touringcarchauffeurs. 

Code 95 speciaal voor buschauffeurs

Sinds 2024 zijn er Code 95 nascholingscursussen die speciaal ontwikkeld zijn voor beroepschauffeurs die rijden met bussen en touringcars. 

Net als voor vrachtwagenchauffeurs zijn er voor buschauffeurs verschillende cursussen. Naast reguliere cursussen zijn er ook blended varianten. Daarin leert de chauffeur de theorie via e-learnings waardoor de praktijkdag efficiënt benut wordt. 

Wat is Code 95?

Wanneer je beroepsmatig gebruikmaakt van rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) heb je Code 95 nodig. Ook beroepschauffeurs die rijden met een bus of touringcar moeten aan deze verplichting voldoen. 

 

Gemis aan Code 95 voor buschauffeurs

Bus- en touringcarchauffeurs maakten tot voor kort nascholingscursussen gericht op vrachtwagenchauffeurs. Dit kwam door het gebrek aan nascholing gericht op bussen en touringcars.

Geen ideale situatie want een vrachtwagen is heel wat anders dan een bus. Daarom zijn er speciale Code 95 cursussen ontwikkeld die aansluiten op het rijden met een bus of touringcar. En het omgaan met bagage en passagiers. 

Wat is het verschil tussen Code 95 voor vrachtwagen- en buschauffeurs?

In principe zit er geen verschil tussen Code 95 nascholing voor vrachtwagen- en buschauffeurs. De regels zijn hetzelfde, Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs in de EU. Of je nu in een vrachtwagen of in een bus rijdt. 

Ook in de nascholingscursussen zat tot voor kort weinig verschil. Het kwam zelfs voor dat buschauffeurs dezelfde cursus maakten als vrachtwagenchauffeurs. Dit kwam doordat er nog geen specifieke nascholing bestond voor buschauffeurs. Sinds 2024 is dit veranderd. 

Hoe belangrijk is Code 95 voor buschauffeurs?

Code 95 is verplicht voor iedere chauffeur die beroepsmatig rijdt. Dus ook voor buschauffeurs. Het is dus superbelangrijk dat de Code 95 van chauffeurs op orde is. Anders verliezen ze hun bevoegdheid om beroepsmatig te rijden. 

Waarom is Code 95 maar 5 jaar geldig?

In 5 jaar tijd kan er heel veel veranderen. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Regels veranderen en de inrichting van voertuigen wordt steeds verder geoptimaliseerd. Het periodiek op peil houden van het kennisniveau van beroepschauffeurs is daarom noodzakelijk. Met de verplichte Code 95 zorgen we er samen voor dat beroepschauffeurs op de hoogte zijn van de actuele situatie.   

Voordelen van e-learning voor buschauffeurs

Leren in eigen tempo

E-learning biedt buschauffeurs de mogelijkheid om op hun eigen tempo te leren. Waar en wanneer zij dat willen. Hierdoor wordt de dienstregeling niet verstoord en is het voor de chauffeur makkelijker om de Code 95 verplichting na te komen. 

Variatie in de leermethoden

In een e-learning komen verschillende leermethoden aan bod. Zoals interactieve modules, video’s, oefenvragen en praktijkvoorbeelden. Dit zorgt voor een gevarieerde en boeiende leerervaring wat de effectiviteit van de nascholing verhoogt. 

Besparing in tijd en kosten

Nascholingscursussen met e-learning worden online gevolgd. Hierdoor is er geen reistijd en zijn er geen reiskosten. Dit geeft een aanzienlijke kostenbesparing voor bus- en touringcarbedrijven. Maar de kwaliteit van nascholing blijft gelijk.

Code 95 nascholingspunten borgen in een online leerplatform

Het is een hele administratie, het bijhouden van de Code 95 nascholingspunten van buschauffeurs. Wie heeft welke nascholing gedaan, welke chauffeurs moeten nog nascholing doen? Allemaal vragen die voorbij kunnen komen. Met een online leerplatform vind je orde in de chaos. Zo heb je alle nascholingsinformatie bij de hand in actuele overzichten en plan je eenvoudig de cursussen. 

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten

In 3 stappen jouw eigen bedrijfsacademie

Starten

Maak zelf jouw online leerplatform aan via onze website.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in het platform.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.