code 95 nascholing

Lees hier alles over Code 95

In Europa kennen we verschillende soorten rijbewijzen waaronder C1(E), C(E), D1(E) of D(E). Wanneer chauffeurs beroepsmatig gebruik maken van één van deze rijbewijzen hebben ze Code 95 nodig. Code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

code 95 cursussen voor jouw medewerkers

Op deze pagina

Vrachtwagen op de snelweg - code 95

Wat is Code 95?

Code 95 is een code op het rijbewijs dat verplicht is voor chauffeurs die beroepsmatig een voertuig besturen waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) nodig is. Code 95 is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Is Code 95 nascholing verplicht voor chauffeurs?

Code 95 nascholing is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid. Code 95 nascholing is elke 5 jaar verplicht om te volgen. Binnen deze 5 jaar heeft elke chauffeur verplicht 35 nascholingsuren. Hiervan moeten ze er minimaal 7 uur volgen middels praktijkcursussen. De overige uren worden naar keuze ingevuld met nog meer praktijkcursussen of theoriecursussen, klassikaal of met e-learning.

Kan ik een overzicht van Code 95 medewerkers opvragen bij het CBR?

Wil je Code 95 cursussen gaan organiseren, dan heb je eerst inzicht nodig in de Code 95 status van al jouw medewerkers. Het verzamelen van deze gegevens is vaak een uitdaging, omdat alleen de medewerker zelf zijn actuele puntenstatus kan bekijken.

Wanneer je werkt met THAR zorgt het platform ervoor dat je op de hoogte bent van de Code 95 status van al jouw medewerkers. Wist je dat onze software je zelfs een signaal geeft als er een vervaldatum nadert? Op die manier heb je altijd zicht op de voortgang en bieden wij je een extra hulpmiddel om de nascholing op tijd te organiseren.

in 3 stappen jouw eigen bedrijfsacademie

Starten

Maak zelf jouw online leerplatform aan via onze website.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in het platform.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Is er subsidie mogelijk voor Code 95?

Voor een aantal Code 95 nascholing cursussen is er subsidie mogelijk. Om in aanmerking te komen voor deze subsidies moet je aangesloten zijn bij het Sectorinstituut transport & logistiek. Elke werkgever en medewerker die hieronder valt draagt maandelijks een zogenaamd SOOB-bedrag af. SOOB stelt subsidies beschikbaar aan werkgevers die kiezen voor bepaalde nascholingsonderwerpen. 

Dit betekent THAR voor jou bij code 95

Hoe boek ik een Code 95 cursus?

Via het THAR platform zoek en boek je de cursus die het beste aansluit bij jouw wensen. Je krijgt beschikking over een database met cursusplaatsen bij opleiders door heel Nederland. Of je zoekt eenvoudig naar zelfstandige, vakbekwame docenten die bij jou op locatie de cursus verzorgen. Zo is de oplossing voor het organiseren van Code 95 cursussen altijd binnen een paar klikken beschikbaar. In het cursusaanbod vind je een overzicht van al onze cursussen. Ook is het mogelijk om maatwerk cursussen te ontwikkelen. Neem hiervoor contact met ons op. 

Het is gedeeltelijk toegestaan om Code 95 nascholing met e-learning te volgen. Elke chauffeur moet één keer in de vijf jaar 35 uur nascholing behalen. Hiervan mag 12 uur ingevuld worden door middel van e-learning. De e-learning van THAR is speciaal ontwikkeld voor een doelgroep van praktijkmedewerkers en is volledig goedgekeurd door het CBR. De combinatie van online leren met praktijk wordt ook wel ‘blended learning’ genoemd. Het zorgt voor minder contacturen en meer flexibiliteit voor de medewerker.

Binnen de CBR regels voor Code 95 nascholing zijn er veel maatwerkmogelijkheden. In onze ervaring is maatwerk een krachtig instrument. Bij THAR besteden we veel tijd en aandacht aan het samenstellen van kwalitatief sterke en bedrijfsgerichte cursussen. De opleidingsdoelstelling staat daarin altijd centraal. Benieuwd naar maatwerk? Neem contact met ons op. Of kijk in ons cursusaanbod om te zien welke oplossingen beschikbaar zijn in ons open assortiment. 

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten
Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.