Ongelukken en schades vermijden
met EPT cursussen voor jouw medewerkers

Elektrische pallettrucks [EPT] zijn onmisbaar in de logistieke sector. Goederen kunnen eenvoudig en snel verplaatst worden naar de juiste locaties. Het gebruik van deze krachtig machines brengt risico’s met zich mee. Jaarlijks gebeuren er ongelukken met EPT’s of worden er schades gereden. 

Ongelukken en schades worden vaak veroorzaakt door onervaren of en onvoldoende getrainde medewerkers. Het continue trainen van de medewerkers is noodzakelijk om een veilige werkplek te creëren voor jouw medewerkers en je klanten. 

EPT cursussen voor jouw medewerkers

Op deze pagina

Wat is een EPT?

Een EPT of Elektrische Pallettruck is een hulpmiddel dat veel gebruikt wordt in magazijnen en distributiecentra. Een EPT wordt gebruikt voor het verplaatsen van goederen en zorgt ervoor dat dit efficiënt en snel kan gebeuren. Grote partijen of zware producten worden in een handomdraai verzet. Een medewerker moet de juiste kennis bezitten en getraind zijn om veilig met de EPT te werken. 

Waarom zijn EPT trainingen belangrijk?

Ongelukken en schades kunnen voorkomen worden door medewerkers te trainen met het gebruik van de EPT. Dit is bevorderlijk voor de veiligheid van de medewerker zelf maar ook voor de veiligheid van collega’s. Door medewerkers te trainen wordt de kans op uitval van medewerkers door een ongeval kleiner. En dat zorgt voor lagere kosten in het ziekteverzuim.  

Zijn EPT-trainingen verplicht?

Volgens de Arbowet moet een werkgever ervoor zorgen dat medewerkers vakbekwaam zijn voor het werken met machines. De EPT is zo’n machine. Een werkgever moet er volgens de Arbowet voor zorgen dat medewerkers vakbekwaam zijn voor het werken met een heftruck. Er staat niet letterlijk dat scholing verplicht is maar vakbekwaamheid bereik je  met scholing. 

in 3 stappen jouw eigen bedrijfsacademie

Starten

Maak zelf jouw online leerplatform aan via onze website.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in het platform.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Hoe worden ongelukken met EPT’s voorkomen?

Goed opgeleide medewerkers, strikte veiligheidsprocedures en regelmatige onderhoudsinspecties zijn onmisbaar bij het voorkomen van ongelukken met EPT’s. 

Door procedures op te stellen en regelmatig inspecties uit te voeren wordt de kans op ongelukken kleiner. Maar een EPT wordt nog altijd bestuurd door een medewerker. Daarom is training van medewerkers een van de meest effectieve manieren om ongelukken en schades te voorkomen. 

Zorg dat alle medewerkers die met EPT’s werken een goede training hebben gevolgd met certificering. Mocht er toch een ongeluk gebeuren dan kun je aantonen dat jij als werkgever de juiste trainingen aangeboden hebt. 

De kans op ongevallen met letsel en materiële schade is hoger wanneer medewerkers niet goed getraind

Ondersteuning bij ongevallenonderzoek?
Borg certificaten in een online platform.

Het is een hele administratie, het bijhouden van de certificaten en trainingen van medewerkers. Welke medewerker heeft de EPT cursus gedaan, hoe lang is het geleden dat er een nascholing is geweest?

Allemaal vragen die voorbij kunnen komen. Met een online leerplatform vind je orde in de chaos. Zo heb je alle nascholingsinformatie bij de hand in actuele overzichten en plan je eenvoudig de cursussen. Is er ondanks de training toch een ongeval geweest. Dan ondersteunt het platform bij het ongevallenonderzoek.

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten
Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.