Geconditioneerd vervoer

Lees hier waarom scholing en nascholing zo belangrijk is

Een chauffeur die met geconditioneerd vervoer rijdt heeft te maken met speciale wetten en eisen. Daarnaast houdt de chauffeur de kwaliteit van de goederen die vervoerd worden in de gaten. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt is het belangrijk dat chauffeurs de juiste opleiding krijgen. Op die manier beschikt de chauffeur over alle kennis en inzichten die zij nodig hebben om geconditioneerd vervoer op de juiste wijze te vervoeren.  

Waar moet een chauffeur die met geconditioneerd vervoer rijdt aan voldoen?

Een chauffeur die geconditioneerd vervoer rijdt moet weten welke eigenschappen de producten hebben die hij vervoert. Daarnaast moet deze beschikken over technische kennis van de koelings- en verwarmingsinstallaties. En weten hoe hij moet handelen wanneer iets niet in orde is. Omdat de chauffeur werkt met specifieke transportmiddelen is training en scholing vereist. 

Er zijn internationale voorschriften en richtlijnen

Het ATP geeft voorschriften voor het internationaal vervoer van bederfelijke goederen. Een andere richtlijn is HACCP. Deze is van toepassing op alle bedrijven die werken met de bereiding, verwerking en het vervoer van eetbare producten. Een chauffeur moet weten met welke richtlijnen hij te maken heeft en hoe hij de kwaliteit en veiligheid waarborgt.

Met welke wetten en regels krijgen chauffeurs die geconditioneerd vervoer rijden te maken?

Wie met levensmiddelen werkt, weet dat er veel strenge regels zijn. Ook chauffeurs geconditioneerd vervoer krijgen hiermee te maken. We zetten een aantal wetten, regels en richtlijnen waar chauffeurs mee te maken krijgen op een rij:

ALV | Warenwet | ATP | GMP | GDP | HACCP | BRC | IFS |
ISO 22000 | FSSC 22000

Er zijn wetten, regels en richtlijnen waar certificaten aan hangen. Wanneer een chauffeur werkt met geconditioneerd vervoer moet hij beschikken over deze certificaten. En zijn verschillende opleidingen en cursussen die de chauffeurs kunnen volgen om de juiste papieren te behalen.

Waar moet een chauffeur op letten bij het werken met koel- en verwarmingssystemen?

Levensmiddelen moeten vaak onder een specifieke temperatuur vervoerd worden, vandaar de naam geconditioneerd vervoer. De temperatuur in de laadruimte wordt bepaald door een koel, vries of verwarmingssysteem. Er zijn verschillende factoren die de temperatuur beïnvloeden. Denk hierbij aan de seizoenen of hoe goed de laadruimte is geïsoleerd.

Producten hebben een eigen, ideale temperatuur die chauffeurs moeten waarborgen

Chauffeurs moeten regelmatig de temperatuur controleren. Voor het laden, na het laden en tijdens het transport. Wanneer er temperaturen afwijken moet de chauffeur kunnen bepalen of dit binnen de normen blijft. Wanneer dit niet het geval is moet de chauffeur er zo snel mogelijk voor zorgen dat de producten alsnog onder de juiste condities vervoerd worden.

Hoe moet een chauffeur laden en lossen en veilig werken met geconditioneerde goederen?

Geconditioneerd vervoer gaat over het vervoer van geconditioneerde goederen. Maar het veilig laden en lossen is net zo belangrijk. Het vormt het begin- en eindpunt van het geconditioneerde transport. Gaat er wat mis bij het laden of lossen? Dan gaat de kwaliteit van het product verloren en zal de klant ontevreden zijn. Door de juiste opleiding kan dit voorkomen worden. 

 

De chauffeur moet er op letten dat de specifieke transport eisen van producten ook tijdens het laden en lossen gewaarborgd worden.

De transporteisen kunnen maar zo kort mogelijk onderbroken worden. Denk hierbij aan de koelketen van producten. Hierin ligt de verantwoordelijkheid bij de chauffeur van het bedrijf wat de goederen levert maar ook bij het bedrijf dat de goederen ontvangt. 

Meer over geconditioneerd vervoer

Wat is geconditioneerd vervoer?

Geconditioneerd vervoer is het vervoer van producten die een speciale behandeling nodig hebben tijdens het transport. Dit kunnen bederfelijke producten zijn zoals voedingsmiddelen maar ook farmaceutische producten, hygiëne- en verzorgingsproducten. Daarnaast hebben software, hardware en elektronica ook speciale condities nodig.. 

Het is belangrijk dat de producten geen kwaliteit verliezen.

Daarom worden ze vervoerd onder een gecontroleerde atmosfeer. Zo worden bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtvochtigheid voortdurend gecontroleerd. Het behouden van de kwaliteit is heel belangrijk. Beroepschauffeurs moeten daarom de ketens van de verschillende conditioneringen begrijpen. 

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van levensmiddelen. Om die te garanderen moeten de producten op de juiste manier vervoerd worden. Om te zorgen dat dit gebeurt heeft de overheid hier speciale wet- en regelgeving voor. Om ervoor te zorgen dat de producten aan de eisen voldoen worden wetten en regels soms aangepast. Een chauffeur moet hiervan op de hoogte zijn. Daarom is het belangrijk om chauffeurs en andere medewerkers op te leiden en na te scholen op het gebied van geconditioneerd vervoer. De vakbekwaamheid van chauffeurs en medewerkers kan aangetoond worden met certificaten en diploma’s. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een chauffeur op te leiden voor het vervoeren van geconditioneerde goederen. Dit kan met klassikale- en praktijklessen maar ook (gedeeltelijk) met e-learning.

THAR is een LMS voor bedrijven met praktische medewerkers. LMS staat voor Learning Management Systeem, dit is een systeem wat speciaal ontwikkeld is voor het beheren van opleidingsprocessen. In het platform staan meer dan 250 e-learnings voor praktische medewerkers. Die verstuur je in een paar klikken. Het reserveren van opleidingsplekken en boek je docenten wordt een fluitje van een cent. 

 

 

Opleidingen die interessant zijn voor jou

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten

in 3 stappen jouw eigen bedrijfsacademie

Starten

Maak zelf jouw online leerplatform aan via onze website.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in het platform.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.