Voorkom boetes en fraudes
met tachograaf cursussen voor jouw chauffeurs

Het goed gebruiken van de digitale tachograaf is essentieel wanneer er beroepsmatig gereden wordt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer de rij- en rusttijden niet gerespecteerd worden. 

De tachograaf helpt hier goed mee om te gaan. En gaat er toch iets mis. Dan geeft de data uit de tachograaf ondersteuning bij ongevallenonderzoek. Erg belangrijk dus dat chauffeurs hier strikt mee omgaan. 

Tachograaf cursussen voor jouw medewerkers

Op deze pagina

Vrachtwagen op de snelweg - code 95

Wat is een tachograaf?

Een tachograaf is een apparaat dat de rij- en rusttijden van chauffeurs automatisch registreert. Dit is een wettelijke vereiste voor veel transportbedrijven. De tachograaf heeft een belangrijke rol bij het handhaven van de rijtijden en rustperioden van chauffeurs. 

Wanneer ben je verplicht om een tachograaf te gebruiken?

Tachografen zijn verplicht in verschillende type voertuigen. Het gewicht is daarbij belangrijk. Voertuigen en voertuigcombinaties van 3500 kg en meer zijn verplicht een tachograaf aan boord te hebben. Dit gaat om vrachtwagens en bussen maar ook om personenvervoer. Bij personenvervoer gaat het om bussen die geschikt zijn om meer dan negen personen, inclusief de bestuurder, te vervoeren. 

 

De tachograafplicht geldt voornamelijk voor commerciële transportactiviteiten, dus wanneer het voertuig gebruikt wordt voor het vervoer van goederen of personen tegen betaling. 

Waarom is het belangrijk om tachograaf training te geven aan chauffeurs?

Ten eerste is het wettelijk verplicht om chauffeurs te trainen voor het werken met de tachograaf. Ten tweede is training belangrijk om de veiligheid van chauffeurs en andere weggebruikers te verhogen. Dit komt doordat naleving van de voorschriften rond de rij- en rusttijden zorgt voor vermindering van vermoeidheid. Vermoeidheid is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.  

in 3 stappen jouw eigen bedrijfsacademie

Starten

Maak zelf jouw online leerplatform aan via onze website.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in het platform.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Hoe worden ongelukken voorkomen door het gebruik van de tachograaf?

Een tachograaf zorgt voor nauwkeurige registratie, real-time monitoring, fraudepreventie en bevat feedbackmechanismen. Door al deze technologieën spelen digitale tachografen een cruciale rol in het verhogen van de verkeersveiligheid en het voorkomen van ongelukken op de weg. 

De belangrijkste taak van een tachograaf is het handhaven van rij- en rusttijden. De tachograaf geeft gedetailleerde registratie en monitoring van rijtijden, snelheden en afstanden. Moderne tachografen kunnen zelfs het rijgedrag monitoren. Hierdoor kan risicovol rijgedrag ontdekt en gecorrigeerd worden.  

 

Het niet gebruiken van een tachograaf wanneer dit wel verplicht is, kan leiden tot boetes en andere sancties.

Ondersteuning bij ongevallenonderzoek?
Borg certificaten in een online platform.

Het is een hele administratie, het bijhouden van de certificaten en trainingen van chauffeurs. Welke chauffeur heeft de tachograaf cursus gedaan, hoe lang is het geleden dat er een nascholing is geweest?

Allemaal vragen die voorbij kunnen komen. Met een online leerplatform vind je orde in de chaos. Zo heb je alle nascholingsinformatie bij de hand in actuele overzichten en plan je eenvoudig de cursussen. Is er ondanks de training toch een ongeval geweest. Dan ondersteunt het platform bij het ongevallenonderzoek.

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten
Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.