Zorg dat medewerkers de juiste bevoegdheden bezitten. Regel op tijd de

Medewerker Luchtvracht certificering

Een ontbrekend of verlopen MLV certificaat kan vervelende gevolgen hebben. Een medewerker mist bevoegdheden en kan daardoor zijn werk niet meer uitvoeren. Dit gooit de planning overhoop en brengt onnodige kosten met zich mee. Extra belangrijk dus om altijd overzicht te houden en te weten wanneer certificaten verlopen. De leertool van THAR helpt daarbij. 

Vliegtuig in de lucht onderweg naar Schiphol

Medewerker luchtvracht producten van THAR

THAR is door de Minister van Justitie en Veiligheid erkend als opleidingsinstituut inzake de beveiliging van luchtvracht onder de naam THAR.

Ben jij de weg helemaal kwijt
in de vervaldata van MLV certificaten?

Reduceer het aantal verlopen certificaten. Ga voor actuele overzichten.

Wanneer je het overzicht in de vervaldata van MLV certificaten kwijt bent, liggen vervelende risico’s op de loer. Medewerkers kunnen hun toegang verliezen tot beveiligde gebieden en geen bevoegdheid meer hebben om taken uit te voeren. 

Dit zorgt voor onnodige kosten en stress. De medewerker kan zijn werkzaamheden niet meer uitvoeren en de planning loopt in de soep.

Met een online leertool kun je deze problemen voorkomen.  

– Bos Logistics –

"De veiligheid van onze medewerkers en hun omgeving is voor ons erg belangrijk"

Op deze pagina

Een korte introductie over luchtvracht?

De term luchtvracht wordt gebruikt voor het vervoer van goederen in een vliegtuig. Er gelden extra strenge regels voor deze manier van transport. Iemand die met luchtvracht werkt heeft daarom speciale instructies nodig. 

 

De chauffeur of logistiek medewerker moet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving en de protocollen weten. Daarom moeten jouw medewerkers een Medewerker Luchtvracht certificaat hebben wanneer ze luchtvrachtgoederen vervoeren. Alles om de veiligheid in en om de luchthaven te verhogen. 

Wanneer worden mijn medewerkers gezien als medewerker luchtvracht?

Jouw medewerkers worden gezien als luchtvrachtmedewerkers wanneer ze direct betrokken zijn bij het logistieke proces van luchtvracht. Dit gaat over het afhandelen, vervoeren en verwerken van luchtvracht.

 

Voorbeelden van functies zijn: 

  1. Luchtvrachtmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van vracht in vliegtuigen. Zij worden ook wel Cargo Handling Agents genoemd. 

  2. Luchtvrachtplanners of Cargo Planners die verantwoordelijk zijn voor het coördineren en plannen van de vrachtstromen. 

  3. Douane- en beveiligingsmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het controleren van luchtvracht op douaneregelgevingen en veiligheid.

  4. Luchtvrachtvervoerders die de vracht vervoeren van en naar luchthavens.

  5. Magazijnmedewerkers die verantwoordelijk zijn voor het opslaan, sorteren en klaarmaken van vracht voor verzending. In luchtvrachtterminals maar ook op tussenopslag locaties. 

Deze beroepsgroepen hebben extra certificering nodig om hun werk uit te kunnen voeren. De juiste certificering zorgt ervoor dat ze bepaalde zones mogen betreden en de bevoegdheid hebben om specifieke taken uit te voeren.  

Welke werkinstructies moet ik mijn medewerkers luchtvracht geven?

Zoals in elke vakgebied zijn er ook bij medewerker luchtvracht verschillende situaties en stadia waarin medewerkers instructies nodig hebben. Dit gaat van starters tot ervaren medewerkers en van onboarding tot exit. Iedere situatie en ieder stadium heeft zijn eigen instructies. 

1. Onboarding en introductie

Vertrouwd raken met het bedrijf, procedures en verantwoordelijkheden. Dat is het doel van de eerste instructies die je medewerkers geeft. 

 

In een uitgebreide bedrijfsintroductie leg je de medewerker alles uit over: 

  • De organisatie, missie, visie en kernwaarden. 
  • Het organigram en de teamsamenstelling. 
  • Zijn rol, taken en verantwoordelijkheden binnen de luchtvrachtafhandeling. 
  • Toegangspassen en veiligheidsinstructies voor de luchthaven
2. Training en certificering

Voordat ze aan de slag mogen moeten luchtvrachtmedewerkers specifieke trainingen en certificeringen behalen. Er zijn verschillende verplichte werkinstructies: 

 

Eerste kennis medewerker luchtvracht: 

Een medewerker die nieuw is bij een organisatie start met een basiscursus medewerker luchtvracht. Tenzij de medewerker eerder met luchtvracht gewerkt heeft en deze cursus daardoor al gevolgd heeft. De basiscursus moet één keer in de 5 jaar herhaald worden. Dit kan in combinatie met e-learning, maar het klassikale onderdeel is verplicht. 

 

Herhalingscursus medewerker luchtvracht:

Als een medewerker de basiscursus gevolgd heeft mag deze in de tussenliggende jaren een herhalingscursus medewerker luchtvracht doen. De herhalingscursus kan klassikaal of online aangeboden worden aan de medewerker. 

  

Niet-verplichte werkinstructies:

Naast verplicht werkinstructies zijn er ook niet-verplichte werkinstructies. Dat deze instructies niet verplicht zijn betekent niet dat ze onbelangrijk zijn. Zeker voor jou als werkgever bieden deze instructies voordelen. Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid voorkom je kosten op ziekteverzuim. Voorbeelden van niet verplichte instructies zijn Juiste zithouding, Effectief communiceren en EHBO

3. Dagelijkse werkinstructies

Wanneer een medewerker goed ingewerkt is komen de dagelijkse instructies om de hoek kijken. Geef medewerkers instructies over: 

  • Laden en lossen
  • Kwaliteitscontrole
  • Administratie en logistieke software
  • Communicatie
  • Veiligheid
4. Bijzondere instructies voor specifieke zendingen

Bepaalde soorten zendingen hebben speciale procedures. Een luchtvrachtzending is op zichzelf al bijzonder. Maar bij gevoelige, bederfelijke en gevaarlijke goederen moet er nog zorgvuldiger gehandeld worden. Daarom moet je jouw medewerkers extra instructies geven om veilig te werken met deze specifieke zendingen. 

5. Evaluatie en groei

Een terugkoppeling op de afgelopen periode en een blik naar de toekomst. Daarvoor zijn evaluatie en voortgangsgesprekken. Hoe zijn de werkzaamheden uitgevoerd, hoe voelt een medewerker zich in zijn functie en welke weg willen jullie inslaan voor de toekomst. Samen ga je opzoek naar de instructies die passen bij de ambities van jouw medewerker en de organisatie.  

6. Uitdiensttreding

Het is iets waar je niet meteen aan denkt. Maar ook wanneer een medewerker uit dienst treedt spelen instructies een rol. 

 

In de uitdiensttredingsinstructie neem je mee: 

  • Hoe het proces van uitdiensttreding eruit ziet.
  • Welke taken en informatie overgedragen moet worden.
  • Hoe de medewerker zijn werktuigen en programma’s verantwoord achterlaat en afsluit.
  • Waar de medewerker bedrijfsmiddelen terug in kan leveren. 
  • Wanneer het exitgesprek plaatsvindt. 

Al jouw werkinstructies 

in één online leertool

Werkinstructies, ze zijn er in alle soorten en maten. Voor iedere fase in de loopbaan. Van onboarding tot uitdiensttreding. Van algemeen tot bedrijfsspecifiek. Zorg ervoor dat de instructies in jouw organisatie goed geregeld zijn. Verzamel ze op één plek in de online leertool van THAR. 

dit is de oplossing van THAR

Efficiënte onboarding

Een online onboarding die perfect aansluit op jouw organisatie. Én feilloos samenloopt met het complete inwerktraject. 

Uniforme werkinstructies

Voor alle medewerkers dezelfde instructies. Dankzij duidelijke 
e-learnings weet jij precies welke informatie wordt overgedragen. 

Gepersonaliseerde modules

Online werkinstructies die toegespitst zijn op specifieke processen en procedures in jouw organisatie.

190+ Praktijkgerichte e-learnings

Een groot aanbod online instructies, direct inzetbaar voor medewerkers in de transport en logistiek.

Gebruiksvriendelijke leertool

In de online leertool vind je overzicht in de vervaldata van Code 95 en andere certificaten van jouw medewerkers.

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

Dit betekent THAR voor jou bij MLV

Opleidingen die je via THAR organiseert

Bij THAR zoeken we de luchtvrachtcursus die het best aansluit op jouw wensen. Samen lopen we door de mogelijkheden: online of klassikaal, locatie, datum en tijd, incompany of op een externe locatie.

THAR is gespecialiseerd in het online opleiden van praktisch opgeleide medewerkers. De herhalingscursus kun je via e-learning volgen. De e-learning van THAR is speciaal ontwikkeld voor de praktische doelgroep en gebaseerd op de opleidingseisen in het Nationaal Trainingsprogramma voor de beveiliging van de burgerluchtvracht. 

Jouw opleidingsdoelstelling staat centraal bij de opleidingen van THAR. In onze ervaring zijn bedrijfsspecifieke instructies een krachtig instrument. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht aan het samenstellen van kwalitatief sterke en bedrijfsgerichte cursussen. Binnen de eisen zijn er mogelijkheden voor gepersonaliseerde modules. Dit geldt voor de e-learning en het praktijkdeel. Lijkt bedrijfsspecifieke content te duur? Ons team zoekt naar oplossingen en mogelijkheden die jou positief verrassen.

De certificering medewerker luchtvracht organiseren begint met inzicht in de status van jouw medewerkers. Via de leertool van THAR ben jij altijd op de hoogte van de certificeringen van jouw personeel. 

THAR is een door de Minister van Justitie en Veiligheid erkend opleidingsinstituut inzake de beveiliging van luchtvracht onder de naam THAR.

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten

in 3 stappen jouw eigen leertool

Starten

Vraag de leertool aan via dit formulier.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in de leertool.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

837 organisaties Stijgen
naar een hoger niveau met thar

BLOM Verkeersschool
AB Texel
Transport van Overveld
BTT Multimodal Container Solutions
Nassau Sneltransport
Wesseling Logistics
Mulder Trainingen
Van Buuren Opleidingen
Farmtrans
JobTrans - Personeel en opleidingen
CHR. Vermeer Transport
BOS Logistics
Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.