Heftruck scholing en nascholing

Lees hier alles over het belang van heftruckcertificaten

Waar gewerkt wordt met zware pallets en goederen wordt ook gewerkt met heftrucks.

Dit gebeurd in loodsen, magazijnen en warehouses. De goederen worden van stellingen in vrachtwagens geplaatst of van opslaglocatie veranderd. 

Vaak werken er veel mensen samen in deze ruimtes waardoor het extra belangrijk is dat alles goed gaat. Dan komt er scholing en nascholing om de hoek kijken.  

Heftruck cursussen voor jouw medewerkers

Op deze pagina

Heftruckchauffeur voor heftruck

Wat is een heftruck?

Een heftruck is een werktuig wat gebruikt wordt voor het verplaatsen van goederen. Deze goederen staan meestal in een hoge stelling, een vrachtwagen of gewoon op de grond. De heftruck is daardoor ook een veel voorkomend vervoersmiddel in een magazijn of warehouse.

Is scholing verplicht voor het werken met een heftruck?

Een werkgever moet er volgens de Arbowet voor zorgen dat medewerkers vakbekwaam zijn voor het werken met een heftruck. Er staat niet letterlijk dat scholing verplicht is maar vakbekwaamheid bereik je  met scholing. 

Op welke manieren kan ik medewerkers scholen om te werken met de heftruck?

Er zijn verschillende manieren waarop medewerkers geschoold worden voor het werken met een heftruck. Dit kan volledig op locatie tijdens een training maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van e-learning. THAR heeft cursussen waarmee medewerkers opgeleid worden zodat ze veilig kunnen werken met de heftruck. Doormiddel van e-learning of klassikaal wordt de theorie geleerd. Samen met een ervaren docent gaan medewerkers vervolgens in de praktijk aan de slag met de heftruck.

in 3 stappen jouw eigen leertool

Starten

Vraag de leertool aan via dit formulier.

Instellen

Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in de leertool.

Uitrollen

Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.

Waar wordt een heftruck voor gebruikt?

Wanneer er zware lasten en materialen getild, verplaatst of gestapeld moeten worden, wordt er gebruik gemaakt van een heftruck. Dit gebeurt op verschillende plaatsen zoals in magazijnen, distribustiecentra, bouwplaatsen, fabrieken, detailhandel, havens en in de landbouw. Heftrucks zijn er in verschillende soorten en maten en zijn een essentieel werktuig in transport en logistiek. 

Is werken met een heftruck gevaarlijk?

Een heftruck is een transportmiddel dat vaak zware goederen vervoerd. Wanneer de heftruck op de juiste manier gebruikt wordt, is het niet gevaarlijk om ermee te werken. Wordt er daarentegen onverantwoordelijk mee omgegaan, dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Risico’s en gevaren die dit met zich mee brengt zijn bijvoorbeeld, vallende goederen of een aanrijding.

Hoe belangrijk is een heftruck certificaat?

Medewerkers die een heftruck besturen hebben goede instructies nodig om veilig te kunnen werken
met de heftruck. 

Deze instructies kunnen door ervaren collega’s gegeven worden. Maar let op, zonder een certificaat zijn deze medewerkers niet verzekerd tegen ongevallen. 

Daarom is het verstandig om te zorgen dat bestuurders van een heftruck altijd een heftruckcertificaat halen. Het bijkomende voordeel is dat iedereen over dezelfde kennis beschikt die belangrijk is om de heftruck veilig te besturen en te bedienen.

Hoe lang is een heftruck certificaat geldig?

Na het behalen van het heftruck certificaat is deze 5 jaar lang geldig. Zodra deze 5 jaar voorbij zijn moet er een herhalingscursus gevolgd worden. De reden hiervoor is onder andere dat regels en wetgeving kan veranderen en de opgedane kennis misschien verouderd is of vervaagd.

Waarom is het belangrijk om het heftruck certificaat niet te laten verlopen?

Het heftruck certificaat is dus maar 5 jaar geldig. Verloopt het certificaat bijna dan is het belangrijk om een herhalingscursus in te plannen. Werken je medewerkers namelijk te lang door zonder certificaat, dan zijn ze in die periode ook niet verzekerd als er bijvoorbeeld een ongeval plaatsvindt.

Tweederde van de  bedrijfsongevallen in 2021 had te maken met een transportmiddel

Ongevallen met een heftruck komen helaas nog steeds te vaak voor. Zo waren er in 2021 maar liefst 147 ongevallen volgens het rapport van de Arbeidsinspectie. Twee derde van deze ongevallen hebben te maken met transportmiddelen, waaronder de heftruck. Verdeel je dit over een jaar, dan is dit bijna 2,5 ongeval per week! Ook is 7 procent van de geregistreerde ongelukken een dodelijk
ongeval, wat omgerekend uitkomt op 10 dodelijke gevallen.

THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.

Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR

Dit betekent THAR voor jou

Bij werkinstructies voor heftruckchauffeurs
Verklein de kans op bedrijfsongevallen door certificering en goede nascholing

 

Om veilig te kunnen werken met de heftruck hebben medewerkers kennis en inzicht nodig. Dit krijgen ze tijdens cursussen die ze volgen om certificaten te behalen. 

Tijdens de cursus leren ze alles over het veilig gebruiken en besturen van de heftruck en het voorkomen van schades en ongelukken. 

 

Hoe draagt een leertool bij in het geven van instructies aan heftruckchauffeurs?

Wanneer je heftruckcursussen wil organiseren voor je medewerkers is het belangrijk dat je weet wie de cursus moet volgen. Daarvoor heb je inzicht nodig in de status van de certificaten van al jouw medewerkers. Het verzamelen van deze gegevens is vaak een uitdaging.
Wanneer je werkt met een leertool, zoals THAR, dan zorgt de leertool ervoor dat je op de hoogte bent van de status van de heftruckcertificaten van al jouw medewerkers. 

Certificaten borgen in een online leertool

Stel je voor, er gebeurt een ongeval met een heftruck in jouw organisatie. Dan komt de verzekering om de hoek kijken. Hoe heeft dit ongeval kunnen gebeuren? Waren de medewerkers wel opgeleid voor het werken met een heftruck? En hadden ze een certificaat? Wanneer er in je organisatie gewerkt wordt met een online leertool heb je deze informatie altijd bij de hand. Je hebt actuele overzichten die je zo aan de inspectie kunt tonen. 

THAR werkt nauw samen met erkende opleiders, instanties en autoriteiten
Heb je een vraag of wil je advies?
De toppers van THAR denken graag met je mee
Mis nooit het nieuws van THAR!

Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.