PAKKET- EN KOERIERSDIENSTEN
Wil je medewerkers laten doorgroeien tot koerier? Dat kan met een cursus van THAR
Snelheid en betrouwbaarheid zijn cruciaal in de wereld waarin online bestellingen de volgende dag al in huis zijn. Pakket- en koeriersdiensten spelen een onmisbare rol in het persoonlijke en zakelijke leven. Of het nu gaat om het bezorgen van documenten, online aankopen of medicijnen, de koerier staat klaar voor werkgever en klant. Door koeriers goed op te leiden worden positieve ervaringen gegeven en worden ongelukken voorkomen.
Koeriers cursussen voor jouw medewerkers
Op deze pagina
Wat zijn een pakket- en koeriersdiensten?
Onder pakket- en koeriersdiensten vallen de werkzaamheden die gedaan worden voor het bezorgen van relatief kleine goederen. Het ophalen, sorteren en afleveren zijn werkzaamheden die gedaan worden. Doordat er een service verleend wordt en geen fysiek product gekoppeld is worden deze werkzaamheden diensten genoemd. Vandaar de benaming pakket- en koeriersdiensten.
Wat is een koerier?
Een koerier werkt bij een pakket- of koeriersdienst. Een koerier bezorgt de goederen. Dit kunnen pakketten zijn, poststukken maar ook eten of bloemen. Koeriers kunnen werken voor verschillende bedrijven. De meeste koeriers werken voor grote koeriersbedrijven.
PostNL, DHL, DPD, UPS en FedEx zijn bekende koeriersbedrijven. Maar ook kleine bedrijven hebben koeriers in dienst. Denk aan restaurants, bloemenwinkels en supermarkten. Een andere naam voor koerier is bezorger.
Welke opleiding heb je nodig om koerier te worden?
Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep van koerier. Transport en logistieke opleidingen komen het meest in de buurt. Wel zijn er cursussen om koeriers op te leiden. Deze geven inzicht in het werk als koerier en aan welke wet- en regelgeving er voldaan moet worden. Om koerierswerk met een bestelbus of auto uit te mogen voeren is natuurlijk wel het Rijbewijs B een vereiste.
in 3 stappen jouw eigen leertool
Starten
Vraag de leertool aan via dit formulier.
Instellen
Onze medewerkers helpen je persoonlijk op weg in de leertool.
Uitrollen
Stel de organisatie op de hoogte en ga aan de slag.
Met welke wet- en regelgeving hebben koeriers te maken?
Als koerier ben je werkzaam in de transport. De meeste wetten en regels rondom transport zijn opgenomen in de Wet Goederenvervoer over de weg. Het is afhankelijk van het voertuig, het soort goederen en het werkgebied welke regels er gelden. Maar ook of de koerier zelfstandig werkt of bij een bedrijf in dienst is heeft invloed op de verantwoordelijkheden.
Koeriersbedrijven en ZZP’ers hebben een vergunning nodig voor beroepsvervoer. Die kunnen ze aanvragen bij Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). De Wet Wegvervoer Goederen (WWG) is ook van toepassing voor koeriersbedrijven. Zij moeten voldoen aan alle regels en eisen die vastgelegd zijn in deze wet.
Verder heeft de koerier het B Rijbewijs nodig en moet de wagen APK gekeurd zijn, over een kentekenbewijs beschikken en verzekerd zijn.
Waar kan een beroepsvergunning goederenvervoer aangevraagd worden?
De vergunning kan aangevraagd worden bij de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO)
Werken koeriers altijd met bestelbussen?
De meeste koeriers rijden met bestelbussen. Daar passen lekker veel goederen in. Bij kleinere bedrijven zoals restaurants rijden koeriers ook met auto’s, scooters of fietsen. Elektrische busjes en bakfietsen zijn vervoersmiddelen die ook steeds vaker gebruikt worden bij het bezorgen van goederen.
Hoe ziet de werkdag van een koerier eruit?
De dag van een koerier begint met het ophalen en verzamelen van de pakketten of goederen die bezorgt moeten worden. Dit gebeurt bij een distributiepunt. Vervolgens bepaalt de koerier de snelste route naar het adres van bezorging. Daar aangekomen wordt het pakket overhandigd aan de ontvanger.
Het kan ook voorkomen dat de koerier goederen ophaalt bij personen of bedrijven. Wanneer de ontvanger een vraag heeft helpt de koerier. Het is belangrijk dat een koerier een goed voorkomen heeft. Zij zijn het visitekaartje voor het bedrijf en voor de klant die het pakket via hun werkgever verstuurd
THAR droomt van een Europa waarin praktische medewerkers gelijke opleidingskansen krijgen. Daarom werken we bij THAR aan de beste leeroplossingen voor praktische geschoolde vakmensen.
Marlieke van Gorp
Algemeen directeur bij THAR
De toppers van THAR denken graag met je mee
Lisa Bendsneyder
Kenya van den Ende
Chantal van Eijck
André Filippetti
Marlieke van Gorp
Vul onderstaand formulier in en ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief.
De keuze is aan jou.
"*" geeft vereiste velden aan